Pagina principală  |    Contacte  |    Harta site  |    Subdiviziuni

Ministerul Mediului al Republicii Moldova
Min Mediului logou

Pericol de producere a incendiilor în fondul forestier

codConform prognozelor efectuate de Serviciului Hidrometeorologic de Stat, atenționăm că, în perioada 25 iunie -1 iulie, pe o mare parte a teritoriului Republicii Moldova temperatura maximă a aerului va atinge valori de peste 33 de grade Celsius, astfel se va atesta COD GALBEN de caniculă. Totodată, există pericol excepțional de incendiu de  clasa V, cu caracter natural și amenințare de incendiu a fâșiilor forestiere  și  a culturilor agricole. Cea mai mare parte a incendiilor înregistrate în fondul forestier pe teritoriul Republicii Moldova sunt provocate intenționat sau din neglijența și neatenția populației care nu respectă normele antiincendiare, în special în perioadele secetoase, iar concomitent cu creșterea temperaturii sporește și suprafața pădurilor afectate de incendii.

Pentru neadmiterea și favorizarea condițiilor de apariție a incendiilor, Serviciul Hidrometeorologic de Stat recomandă:

·  evitarea utilizării focului deschis în apropierea locuinţelor, anexelor gospodăreşti şi a depozitelor de furaje, pe terenuri acoperite de vegetaţie uscată, mai ales atunci când sunt amplasate în apropiere de păduri, plantaţii sau obiective cu risc ridicat de incendiu;

·  restricţionarea efectuării lucrărilor care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive.

În conformitate cu art. 84 al Codului Silvic sunt considerate contravenţii silvice nimicirea şi vătămarea pădurilor ca  rezultat  al  incendierii sau folosirii neglijente a focului, încălcarea  regulilor  de  apărare  împotriva  incendiilor  şi a regulilor sanitare în pădure. Persoanele fizice şi juridice, care se fac vinovate de aceste încălcări vor fi  trase la răspundere în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Totodată, îndemnăm persoanele care în perioada caniculară desfășoară activități de recreere în fondul forestier, să opteze pentru locurile special amenajate, mai ales din punct de vedere a siguranței antiincendiare.

 

Facebook

facebook


youtube

Valid XHTML 1.0 Transitional

Total vizitatori3014077