Pagina principală  |    Contacte  |    Harta site  |    Subdiviziuni

Ministerul Mediului al Republicii Moldova
Min Mediului logou

Săptămâna Europeană a Mobilității

EMW 2017Anual, în perioada 16-22 septembrie, se desfășoară Săptămâna Europeană a Mobilității (European Mobility Week), o campanie dedicată mobilității urbane durabile, organizată de Secretariatul european de coordonare cu sprijinul direcţiilor generale pentru Mediu şi Transport al Comisiei Europene.
Săptămâna Mobilităţii Europene reprezintă oportunitatea autorităţilor locale de a introduce şi de a promova măsuri durabile de transport şi de a invita cetăţenii lor să încerce alternative la utilizarea propriilor autovehicule.
Tema anului 2017, “O mobilitate nepoluantă, partajată și inteligentă”, promovează soluțiile de mobilitate partajată și beneficiile utilizării mijloacelor de transport mai puțin poluante.
De la introducerea sa, în 2002, impactul Săptămânii mobilităţii a cunoscut o creştere continuă a numărului oraşelor participante, atât în Europa cât şi în lume.
Scopul campaniei constă în promovarea formelor alternative de transport ecologic, ajutând astfel la reducerea poluării aerului, a poluării fonice, a accidentelor şi la reducerea numărului persoanelor obeze. Renunţând pentru o săptămână sau numai pentru o zi la maşina personală, se aduc beneficii imense atât mediului, cât şi sănătăţii populației. Acţiunile campaniei sunt orientate spre informarea cetățenilor, care sunt încurajaţi ca în loc să se urce la volanul maşinii, să aleagă varianta autobuzului, a troleibuzului, a bicicletei sau a mersului pe jos.
Săptămâna Europeană a Mobilității culminează cu Ziua fără autoturisme, în cadrul căreia orașele rezervă una sau mai multe zone, timp de o zi, exclusiv pentru pietoni, bicicliști și transportul public. În această zi, în municipiile și centrele raionale ale țării vor fi organizate diverse manifestații, concursuri și acțiuni de conștientizare a populației despre prejudiciul adus mediului și populației de la transportul auto, în timp ce mersul pe jos, cu bicicleta, cu mijloacele de transport în comun - toate acestea duc la descongestionarea traficului urban, la reducerea poluării şi, prin urmare, la oraşe curate şi conservarea resurselor naturale.

Facebook

facebook


youtube

Valid XHTML 1.0 Transitional

Total vizitatori3014013